Hoe het allemaal begon…..

‘Zolang de mensen in mijn park zijn, zou ik willen dat ze de werkelijkheid waarin ze leven voor één moment vergeten. Ik zou willen dat ze zich in een andere wereld waanden. Een sprookjeswereld, waarin niemand wordt opgejaagd en iedereen gelukkig kan zijn. Waar de leeftijden vervagen en men kind is met de kinderen' (Disney Droomt, door: J.Bromet, Elegance 1977)

Bovenstaande is een uitspraak van Walt Disney gedaan bij de opening van Disneyland in Californië. Walt Disney, de schepper van Mickey Mouse en de man achter de huidige vier Disney Themaparken, een persoon die ook ruim 30 jaar na zijn dood nog steeds een begrip is over de gehele wereld.

De ideeën voor de Disney-Parken ontstonden in de tijd dat Walt Disney samen met zijn twee dochtertjes regelmatig pretparken in zijn omgeving bezocht. Zittende op een bankje, kijkend naar zijn spelende dochtertjes bedacht hij dat hij een beter park kon maken dan de parken die er in die tijd waren.

Walt Disney had een duidelijk beeld van hoe hij de parken zou gaan maken. Ze zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn, schoon, veilig en deugdzaam. Het moesten familieparken worden, waar iedereen ongeacht leefdtijd, zich volop kon vermaken. Een andere belangrijke eis was dat ze opgedeeld moesten worden in een aantal landen. Deze landen moesten elk een verschillend eigen thema met zich meedragen.

Zijn grote wens om een 'echte' sprookjeswereld te realiseren werd in 1955 werkelijkheid. Voor een kleine tweehonderd miljoen gulden werd een groot stuk land in Californië in een goudmijn veranderd het Magic Kingdom opende haar poorten. Na de dood van Walt in 1966, bleef de Disney Company gewoon haar werk doen en werden er nog een drietal Themaparken geopend.

In 1971 opende Disney World in Florida zijn poorten, een Themapark dat eigenlijk een soort koninkrijk is. In 1983 werden de grenzen verlegd. In Tokyo (Japan) werd het eerste buitenlandse park geopend: Tokyo Disneyland. Ook dit park werd al snel een groot succes. Dit buitenlandse succes was de inspiratiebron voor een heus Disney-Park in Europa. In 1992 werd het toenmalige Euro Disney geopend.

Het Magic Kingdom wat we op de vier lokaties aantreffen lijken in opzet veel op elkaar. Rondom loopt een spoorlijn, waarvan het hoofdstation recht voor de ingang gelegen is. Als men het huidige Disneyland Park in Parijs binnenkomt, komt men in de hoofdstraat Main Street U.S.A. Main Street is een imitatie van een klein stadje uit het middenwesten van Amerika aan het begin van deze eeuw. Main Street leidt de bezoeker naar het kasteel van Doornroosje, dat als visueel lokkertje in het hart van het Themapark staat geplaatst. Walt heeft eens gezegd: 'Je moet zorgen dat er aan het einde van iedere straat iets lekkers staat'. Ook zorgt het kasteel voor herkenning en dient het als oriëntatiepunt.

Rondom het kasteel liggen de vier landen: Adventureland, Frontierland, Fantasyland en Discoveryland. Deze landen zijn geheel opgetrokken in hun eigen sfeer. Deze sfeer komt terug in alle details, zelfs in de regelmatig verschijnende Disney-Figuren. Het Disneyland Park in Disneyland Resort Paris is in een korte tijd uitgegroeid tot een groot Themapark van 30 attracties bij de opening op 12 april 1992 tot meer dan 40 attracties, shows en parades in 2002.

Feiten & Cijfers

Disneyland Resort Paris is gelegen op een terrein van 1.943 hectare in het hartje van Europa met 2 attractieparken. Disneyland Park en Walt Disney Studios Park, 7 Disney Hotels, twee congrescentrums met een capaciteit van 24.000 m2, het uitgaanscentrum Disney Village en een 27-hole golfbaan.

Disneyland Park 

 • 57 hectare onderverdeeld in vijf landen: Main Street U.S.A., Frontierland, Adventureland, Fantasyland en Discoveryland.
 • 50 attracties, shows en parades waarvan 80% overdekt.

Walt Disney Studios Park

 • De 33 meter hoge watertoren bij de ingang van het Walt Disney Studios Park is geinspireerd op de watertoren die al sinds 1939 het uitzicht bepaalt van de Disney Studios in Burbank, Californië. Oorspronkelijk dienden de watertorens om branden te blussen op de terreinen van de filmstudio's.
 • Als Disney Studios 1 een echte filmset was, dan zou het de op één na grootste van heel Europa zijn.
 • Voor de overstroming in Catastrophe Canyon maakt men gebruik van 265.000 liter water. Dit is gelijk aan de hoeveelheid wat één persoon aan water verbruikt in 5 jaar tijd.

Disney Hotels

 • 7 themahotels met in totaal 5800 kamers

Winkels

 • 42 winkels verspreid over de themaparken en Disney Village

Shows en parades

 • Er werken meer dan 1.000 artiesten in Disneyland Resort Paris (700 toneelspelers en dansers, 50 muzikanten, 150 ontwerpers, tekenaars en decorbouwers, 100 technici, 30 naaisters).
 • Elke dag staan er 14 uur live voorstellingen geprogrammeerd.

Bezoekers

 • Meer dan 100 miljoen bezoekers sinds de opening.
 • 12.2 miljoen bezoekers in 2001, waarvan 16% uit de Benelux

Castmembers

 • Gemiddeld 10.500 personeelsleden.
 • 800 verschillende beroepen.
 • 50 verschillende nationaliteiten.
 • Een gemiddelde leefdtijd van 32 jaar.

Deze cijfers spreken voor zichzelf:

 • 450.000 bomen en struiken werden geplant
 • Per jaar worden er op het terrein 700 ton kip, 4400 ton fruit en groente en 20 miljoen broodjes en gebakjes geconsumeerd.
 • Meer dan 1 miljoen lichtjes zijn verwerkt in de wagens van de Main Street Electrical Parade.

Walt Disney Studios Park

Het nieuwe Themapark (opening 16 maart 2002) heet Walt Disney  Studios Park en is gelegen naast het huidige Disneyland Park. Dit Park  staat geheel in het teken van Film, Televisie, Entertainment en Animatie. De bezoekers leren hier alles over het maken van films en nemen deel in de actie. Het Walt Disney Studios Park bestaat uit vier productiezones.

 

Frontlot: Bij binnenkomst bevindt men zich op een groot plein met een schitterende fontein en palmbomen. Hier bevindt zich o.a. Guest Services en is een grote Disney boetiek van welke de architectuur is geïnspireerd door filmsets. Vanaf dit plein ziet men Disney Studio 1, waar men rondwandelt op Sunset Boulevard en misschien wel Marilyn Monroe tegenkomt.

Animation Courtyard: gasten treden binnen in de wereld van animatie, waar zij de geheime van deze bijzondere technologische kunst ontdekken. In dit gedeelte van het Park bevinden zich een aantal unieke attracties zoals Art of Disney Animation. Hier komen de favoriete Disney-figuren tot leven en vangt men wellicht een glimp op van een nieuwe Disney-film. Flying Carperts over Agrabah is de filmset van Genie (de geest uit de film Aladdin). Iedereen mag een ritje maken op zijn vliegend tapijt en voor je het weet maak je deel uit van zijn nieuwe film. Een absolute aanrader is Animagique, een black-light show gebaseerd op de beste momenten van de Disney-Classics.

 

Production Courtyard: neem een kijkje achter de schermen bij misschien wel de allernieuwste bioscoopkraker. Of word toeschouwer in de live-uitzending van Disney Channel. Neem zeker deel aan de backstage-tour waar je een glimp kunt opvangen van de filmgeheimen in de Studio Tram Tour en belandt daarna in Catastrophe Canyon waar je in het hart van een spectaculaire fotoshoot terecht komt. Cinémagique is een andere unieke belevenis die tevens een eerbetoon is aan alle grote filmnamen uit de geschiedenis.

Backlot: hier komen de meest spectaculaire stunts, special effects en muziek tot leven. Bereid je voor op de ultieme rit in Rock 'n Roller Coaster starring Aerosmith. Zodra de muziek begint, gaat de snelheid van 0 naar 100 km/uur in minder dan drie seconden, maak je loopings, vlieg je door haarspeldbochten en draai je 360 graden! Armageddon: Special Effects staat geheel in het teken van special effects. Ontdek hoe filmproducenten hele steden verwoesten met jou als getuige. Een andere topattractie is de Stunt Show Spectacular. Gasten zijn getuige van een auto achtervolging in een vredig stadje aan de Middellandse Zee. Moteren scheuren voorbij, bommen ontploffen, het is maar de vraag of de helden kunnen ontsnappen.

Lokatiekeuze Europa: op de drempel van Parijs

De keuze voor een lokatie bij Parijs is gemaakt omdat de benodigde grond daar beschikbaar was en vanwege de goede centrale ligging in het hart van Europa. Disneyland Resort Paris ligt 32 km. ten oosten van Parijs en beslaat een terrein van 1943 hectare, ongeveer 1/5 deel van Parijs.

Hoewel het Disneyland Park net zo is opgezet als de Disney-Parken in Amerika en Tokyo is er wel gestreefd naar een meer Europees karakter. Zo zijn er vele Europese legenden en sprookjes in de attracties verwerkt en is het Themapark officieel tweetalig (Frans en Engels).  

Parijs en al haar wonderen liggen op een steenworp afstand van een wereld vol magie en avontuur. Met de expresmetro RER kunnen bezoekers in iets meer dan een half uur de afstand tussen Disneyland Resort Paris en het hart van Parijs overbruggen.

Met de auto is het een half uur rijden vanaf Disneyland Resort Paris naar het centrum van Parijs. Dit maakt het mogelijk een kort bezoek aan de lichtstad zelf te brengen. Voor mensen die in Parijs verblijven zijn een bezoek aan beide of een van de Disney Themaparken een prima doel voor een dagexcursie buiten de stad.

De aankomst op één van de vliegvelden 'Charles de Gaulle' of 'Orly' rondom Parijs, kan  men gebruik maken van de VEA-shuttlebus. Deze speciale bussen rijden tussen het vliegveld en de Disney-Hotels en vertrekken iedere 30-45 minuten.

De Disney Themaparken

De totale oppervlakte van het Disneyland Park is 56 hectare. Het Themapark is verdeeld in vijf 'landen', elk met attracties, amusement, restaurants en winkels rond een bepaald thema. De vijf landen zijn Main Street U.S.A., Frontierland, Adventureland, Fantasyland en Discoveryland. Het toegangsticket geeft ongelimiteerd toegang tot meer dan 50 attracties, shows en parades.

Een kleine opsomming van de meest populaire attracties: Space Mountain, van de aarde naar de maan, Indiana Jones and the Temple of Peril, Backwards! en Phantom Manor.

Thema Restaurants, gericht op iedere smaak en budget, zijn verspreid over het hele Park. Van verfijnde service aan tafel tot zelfbediening van uitgebreide diners tot een 'Mickey Mouse' pizza, ook het eten is onderdeel van de pret. 

De Disney Hotels

Vlakbij de Disney Themaparken liggen 7 themahotels waar men zich kan vermaken en ontspannen. Alle zeven hotels zijn ingericht in een andere stijl. De meeste hotels zijn tevens zeer goed en gevarieerd uitgerust voor sport en ontspanning, van 2 tot 4 sterren, geschikt voor elk budget, met hoogstaande dienstverlening, restaurants en winkels rond een bepaald thema.

Gelegen aan de ingang van het Disneyland Park, een luxueus hotel dat aan een Victoriaans paleis doet denken: Het Disneyland Hotel.

Accommodatie

Het hotel heeft 478 kamers en 18 suites - Categorie 'Luxe'.

De 'Castle Club' is een aparte etage met exclusieve kamers en diensten, waaronder eigen ingang, persoonlijke check-in, een afgesloten ontbijtzaal, verfrissingen en kranten op de kamer.

Faciliteiten

Overdekt zwembad, fitnessclub met sauna en massage, foyer met uitzicht over het Disneyland Park, Café Fantasia, California Grill (een gastronomisch restaurant). Inventions (een buffet-restaurant), vergaderaccommondatie, American Express reisburo, room service en een speel-automatenhal.

Met haar bijzondere architectuur en service van kwaliteit is Disney's Hotel New York de uitgelezen bestemming voor de kritische gast die voor zaken of plezier op reis is.

Accommodatie 

532 kamers en 31 suites - Categorie 'First Class'.

Faciliteiten

Overdekt- en openluchtzwembad, fitnessclub met sauna, twee buiten-tennisbanen  ('s avonds verlicht), ijsbaan (van oktober tot april), twee bars, Manhattan Restaurant. Park Side Diner, winkel, kapper, room service en speelautomatenhal.

In de rijke traditie van een luxe badplaats in New England heerst de Disney's Newport Bay Club met haar kleurrijke vuurtoren in stijl over de zuidelijke kust van Lake Disney.

Accommondatie 

1077 kamers en 15 suites - Categorie 'Comfort'.

Faciliteiten 

Overdekt- en openluchtzwembad, fitnessclub met sauna, bar met prachtig uitzicht over Lake Disney, twee restaurants (Yacht Club en Cape God), vergaderaccommodatie, winkels, spelletjes arcade.

Newport Bay Club Convention Center 

5000 m2 conferentie ruimte, grenzend aan Disney's Newport Bay Club Hotel, Grand Ballroom van 1800 m2, in te delen tot meerdere aparte vergaderzalen. Audiovisuele middelen  , vertaalservice, business centrum en amusement beschikbaar voor groepen.

Een Rocky Mountain-achtige vakantieoord met palviljoens van hout en steen in een bosrijk landschap: Disney's Sequoia Lodge.

Accommondatie

997 kamers en 14 suites - Categorie 'Comfort'

Faciliteiten

Overdekt- en buiten zwembad, fitnessclub met sauna, een bar (Redwood Bar & Lounge), twee restaurants (Hunter's Grill en Beaver Creek Tavern), winkels en een speelautomatenhal.

Met haar kleurrijke huizen en houten trottoirs brengt Disney's Hotel Cheyenne u in een sfeer van een Hollywood-achtige western.

Accommondatie 

1000 kamers - Categorie 'Economy'

Faciliteiten 

Kinderspeeltuin in cowboy- en indianenstijl, pony-ritjes voor kinderen, een saloon, een restaurant (Chuckwagon Cafe) en speelautomatenhal.

 

Van het 'drive-in'   bioscoopscherm bij de ingang tot de zandkleurige 'puebios', de geest van het Amerikaanse zuid-westen dringt overal door in Disney's Hotel Santa Fé

Accommondatie 

1000 kamers - Categorie 'Economy'

Faciliteiten 

Kinderspeelplaats, een bar, een restaurant (La Cantina), winkel en speelautomatenhal.

 

Een vakantieoord in de wildernis. Midden in 57 hectare bos ligt de Disney's Davy Crockett Ranch, compleet met schilderachtig pioniersdorp, talloze recreatiemogelijkheden en volledig uitgeruste houten blokhutten, die groepen van 4 tot 6 personen kunnen huisvesten.

Accommondatie  

   498 houten blokhutten ontworpen voor maximaal 6 personen, met slaapkamer, keuken (voorzien van magnetron en zelfs een afwasmachine), woon- en badkamer met ligbad. Elke bungalow heeft buiten een eigen barbecue staan, 97 campingplaatsen voor caravans en tenten, met toegang tot de toilet- en douche faciliteiten, telefooncellen, wasmachines en -drogers.

Faciliteiten

Overdekt tropisch zwembad met glijbanen, overdekte tennisbanen, kinderboerderij, pony- en paardrijden voor de kinderen (tegen betaling), biljart, volleybal, basketbal, trimbanen, fietsverhuur, kruidenierswinkel, een bar, een restaurant met diners en amusement in stijl.

Disney Village

Een wereld vol amusement, dag en nacht. Disney Village is gelegen tussen de Themaparken en de Disney Hotels en beschikt over 8 winkels, 9 restaurants, 6 bars en allerlei entertainement, zoals de beroemde dinnershow Buffalo Bill's Wild West Show, Gasten  kunnen overdag een bezoekje brengen aan de bijzondere winkels zoals de Disney Store en Disney Gallary of genieten van de unieke gerechten in restaurants zoals Rainforest Café, Planet Hollywood of The Steakhouse, In de nachtclub Hurricanes kan tot diep in de nacht gedanst worden.

Golf Disneyland Resort Paris

De golfbaan van Disneyland Resort Paris bevindt zich op slechts enkele minuten rijden van de Disney Themaparken. Het is een uitstekende 27-hole golfbaan ontworpen door Ronald Fream. De golfbaan is het hele jaar geopend, zeven dagen per week. De Golfbaan is aantrekkelijk voor alle spelniveau's van de liefhebber tot de professional. Alle benodigdheden kunnen ter plaatse worden gehuurd.

Val d'Europe

Val d'Europe Shopping Village is een volkomen nieuw internationaal winkelcentrum gelegen op 10 minuten afstand van Disneyland Resort Paris met gratis parkeergelegenheid. Tevens zijn hier outlet stores gevestigd in La Vallée Shopping Village, het hele jaar door zijn bekende, toonaangevende merken te koop tegen aanzienlijk gereduceerde prijzen (als het gaat om artikelen van voorgaande seizoenen).

 

Disneyland Resort Paris, Postbus 349, 1170 AH Badhoevedorp

Terug